فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی منطقه ای
پیاپی 51 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • قاسم رمضان پور نرگسی، نگین فلاح حقیقی*، غلامحسین عبدالله زاده، زینب شریفی صفحات 1-18

    توسعه فضایی ایران: نابرابری اقتصادی استان ها موجب رشد نامتوازن، برنامه ریزی متوازن و مدیریت صحیح برای توسعه اقتصادی یکنواخت ضروری است. بنابراین، تحقیق حاضر با هدف تحلیل عدم تعادل های فضایی در توسعه اقتصادی ایران انجام شد. این تحقیق بر مبنای هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی-تحلیلی بوده است. جامعه آماری شامل 31 استان ایران و روش تحقیق مبتنی بر تلفیق 30 شاخص اقتصادی در یک شاخص ترکیبی نهایی بود. نابرابری هر شاخص در بین استان ها با محاسبه ضرایب تغییرات و ویلیامسون، وزن دهی شاخص ها به روش تحلیل مولفه های اصلی و محاسبه شاخص ترکیبی نهایی و رتبه بندی استان ها به تفکیک سه روش تاپسیس، تحلیل عاملی و تاکسونومی عددی انجام گرفت. هم چنین سطح‏بندی شاخص ترکیبی محاسبه شده با استفاده تحلیل خوشه ای انجام شد. یافته های تحقیق نشان داد شاخص "سهم تولید بخش خدمات استان از تولید خدمات کشور" بیشترین نابرابری، در مقابل "شاخص استانی فضای کسب و کار استان 97" کمترین نابرابری را داشتند. هم چنین شاخص های "سهم تولید بخش صنعت استان از تولید صنعت کشور" و "سرانه تولید محصولات دامی" به ترتیب بیشترین و کمترین وزن را داشتند. نتایج محاسبه شاخص های ترکیبی گویای آن بود که استان های تهران، اصفهان، بوشهر و خوزستان به ترتیب بهترین رتبه و استان های خراسان جنوبی، چهارمحال و بختیاری و ایلام پایین ترین رتبه را به خود اختصاص دادند. هم چنین نتایج نقشه هایGIS و نیز تحلیل خوشه ای حاکی از شکاف و نابرابری بین استان های کشور از لحاظ شاخص های اقتصادی بود، به طوری که الگوی مرکز پیرامون در فرآیند توسعه اقتصادی برقرار شده است.

    کلیدواژگان: نابرابری، شاخص های اقتصادی، توسعه نامتوازن، شاخص ترکیبی
  • علی حسینی*، سید عباس احمدی، محمد میره ای، راضیه سادات مجیدی صفحات 19-36

    برنامه ریزی توسعه منطقه ای، توسط برنامه ریزان و سیاستگذاران برای سرزمین ها و مناطق گوناگون طی دهه های گذشته به منظور کاهش فاصله بین مناطق یک سرزمین بیش از پیش مورد استقبال قرار گرفته است طوری که درحال حاضر سازمان ها، نهادها و برنامه ریزان در جستجوی راه حل هایی جهت خروج از عدم توسعه یافتگی مناطق می باشند. از طرفی جهانی که در آن زندگی می کنیم، جهانی پویاست. بنابراین از آنجا که رفتار و برنامه های انسانی پیامدهای پویایی جهان را رقم می زند شایسته است که انسان نسبت به این رفتارها، برنامه ها و پویایی جهان پیرامون خود آگاهی داشته باشد و براساس این دانش و آگاهی، بهترین اقدامات را جهت ایجاد آینده ای روشن و دلخواه انجام دهد. بنابر آنچه گفته شد، این پژوهش به دنبال شناسایی پیشران های کلیدی در توسعه اقتصادی منطقه ای سواحل اقیانوسی ایران می باشد. باتوجه به اهمیت و پویایی نقش سواحل در توسعه منطقه ای، در این پژوهش ابتدا با استفاده از روش کتابخانه ای به استخراج متغیرهای اثرگذار در این زمینه پرداخته شد و سپس باتوجه به نظر خبرگان در این زمینه، از بین متغیرهای شناسایی شده تعداد 54 متغیر مهم، در ابعاد اقتصادی، اجتماعی-فرهنگی، کالبدی، مدیریتی و زیست محیطی استخراج شد. سپس با استفاده از تکنیک آینده پژوهی میک مک از بین آن ها، به شناسایی پیشران های کلیدی توسعه اقتصادی مناطقه ای سواحل اقیانوسی ایران پرداخته شد. درنهایت شاخص های شناسایی شده در این پژوهش، در ابعاد مذکور، مورد ارزیابی قرارگرفتند و سرانجام  هشت شاخص شامل: سیاست های کلان دولت، رفاه و امنیت اجتماعی، گردشگری و بوم گردی، بازرگانی و تجارت، شبکه حمل ونقل منطقه ای، اشتغال زایی، میزان درآمد مردم و تورم  به عنوان پیشران های کلیدی و اثرگذار در توسعه اقتصاد منطقه ای، در سواحل اقیانوسی ایران معرفی شدند.باتوجه به اهمیت و پویایی نقش سواحل در توسعه منطقه ای، در این پژوهش ابتدا با استفاده از روش کتابخانه ای به استخراج متغیرهای اثرگذار در این زمینه پرداخته شد و سپس باتوجه به نظر 30 نفر از خبرگان در این زمینه، از بین متغیرهای شناسایی شده تعداد 54 متغیر مهم، در ابعاد اقتصادی، اجتماعی-فرهنگی، کالبدی، مدیریتی و زیست محیطی استخراج شد. سپس با استفاده از تکنیک آینده پژوهی میک مک از بین آن ها، به شناسایی پیشران های کلیدی توسعه اقتصادی مناطقه ای سواحل اقیانوسی ایران پرداخته شد.درنهایت شاخص های شناسایی شده در این پژوهش، در ابعاد مذکور، مورد ارزیابی قرارگرفتند و سرانجام هشت شاخص شامل: سیاست های کلان دولت X49، رفاه و امنیت اجتماعی X22 ، گردشگری و بوم گردی X13، بازرگانی و تجارت X8، شبکه حمل ونقل منطقه ای X45، اشتغال زایی X2 ، میزان درآمد مردم X1 و تورم X15 به عنوان پیشران های کلیدی و اثرگذار در توسعه اقتصاد منطقه ای، در سواحل اقیانوسی ایران معرفی شدند.

    کلیدواژگان: توسعه اقتصادی منطقه ای، نابرابری منطقه ای، برنامه ریزی منطقه ای، آینده پژوهی
  • داود جمینی* صفحات 37-55

    برخورداری از سطح قابل قبولی از مولفه های مختلف توسعه، حق مسلم جامعه تلاشگر روستایی است. با این وجود بررسی ها نشان می دهد در خصوص برخورداری جامعه روستایی از مولفه های توسعه، کاستی های متعددی وجود دارد. یکی از مهم ترین مولفه های توسعه، برخورداری جامعه روستایی از متغیرهای رفاهی است. هدف پژوهش کمی و کاربردی حاضر بررسی و تحلیل فضایی چگونگی برخورداری مناطق روستایی ایران به لحاظ متغیرهای رفاهی است. داده های کمی مورد نیاز از مرکز آمار ایران در سال 1400 گردآوری شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش ترکیبی (ترکیب یافته های حاصل از مدل های تصمیم گیری، تکنیک تحلیل خوشه ای و سامانه اطلاعات جغرافیایی) استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد سه استان البرز، هرمزگان و بوشهر به ترتیب با ضریب اولویت 492/0، 48134/0 و 4813/0، برخوردارترین و سه استان سیستان و بلوچستان، لرستان و خراسان شمالی به ترتیب با ضریب اولویت 052/0، 163/0 و 198/0، ضعیف ترین استان های کشور به لحاظ برخورداری از شاخص های رفاهی هستند. نتایج تحلیل خوشه ای حاکی از آن است که 11 استان کشور در سطح نسبتا توسعه یافته، 10 استان در سطح توسعه متوسط، 9 استان در سطح محروم و استان سیستان و بلوچستان به تنهایی در سطح بسیار محروم، قرار گرفته است. نتایج تحلیل فضایی استان های ایران به لحاظ برخورداری از شاخص رفاه نمایان گر این است که اکثر استان های مرزی نسبت به استان های مرکزی ایران، در شرایط نامساعدی قرار دارند. نتایج مدل رگرسیونی چند متغیره برازش شده نشان داد متغیر درآمد، با ضریب تعیین 564/0 و ضریب بتای 751/0، کلیدی ترین عامل اثرگذار بر سطح رفاه در مناطق روستایی است.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی منطقه ای، تعادل فضایی، سطح رفاه، سکونتگاه های روستایی
  • ابوالفضل مشکینی*، الهه شاکری منصور صفحات 57-72

    برنامه ریزی و سیاست گذاری مسکن با توجه به ابعاد گسترده آن به ویژه برای بی خانمان ها و الگوی مناسب برای ساکنان آن یکی از دغدغه های اصلی امروز برنامه ریزان شهری است. بی خانمانی نوعی از سکونت است که استانداردهای اساسی مسکن آن جامعه در آن رعایت نشود. هدف این مقاله، ارایه الگوی برنامه ریزی مسکن بی خانمان ها براساس الگوی حق به مسکن مناسب است.این پژوهش به لحاظ هدف کابردی و با توجه به ماهیت و روش توصیفی- تحلیلی و از نوع تحلیل محتوا می باشد. ابتدا با استفاده از ادبیات نظری تحقیق الگوی مناسب مسکن در شش شاخص (امنیت تصدی؛ دسترسی به خدمات، تسهیلات و زیرساخت ها؛ قابلیت سکونت؛ استطاعت و توانایی؛ قابلیت دسترسی و تناسب فرهنگی) تدوین گردیده و سپس با استفاده از روش دلفی متشکل از سه گروه اساتید، کارشناسان و مدیران حوزه مسکن و شهرسازی و دانشجویان دکتری و کارشناسی ارشد که از طریق روش نمونه گیری قضاوتی در دسترس انتخاب شده اند؛ سپس پرسشنامه ها به صورت الکترونیکی ارسال گردید. در نهایت نیز برای ارایه الگوی برنامه ریزی مسکن بی خانمان ها در کلانشهر تهران از تحلیل عاملی تاییدی در نرم افزار Amos استفاده شده است.یافته ها نشان می دهد که شاخص امنیت تصدی با بار عاملی 83/0، شاخص دسترسی به خدمات، تسهیلات و زیرساخت ها با 80/0 و شاخص استطاعت و توانایی با 63/0 به ترتیب بیشترین بار عاملی و اهمیت را در ارایه الگوی برنامه ریزی مسکن دارند. نتایج تحقیق حاکی از آن است که مدل عاملی تدوین شده، برازش خوبی داشته و رابطه معناداری میان شاخص های مسکن مناسب در کلانشهر تهران وجود دارد. بنابراین می توان گفت برای حل مشکل مسکن بی خانمان ها، استفاده از الگوی برنامه ریزی مسکن مبتنی بر حق به مسکن مناسب در سیاست گذاری ها و برنامه ریزی های مسکن کشور مطابق با ماهیت قانون اساسی امری ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی مسکن، بی خانمانی، کلانشهر تهران، تحلیل عاملی تاییدی
  • مجتبی اسماعیلی وردنجانی، نفیسه مرصوصی*، رضا مختاری ملک آبادی، اسماعیل علی اکبری صفحات 73-89

    امروزه چالش های اجتماعی از مهمترین موانع دستیابی به پایداری در شهرهای کشورهای در حال توسعه محسوب می گردند. از این روی شناخت و تحلیل جغرافیایی عوامل اثرگذار بر پایداری اجتماعی شهرها از جمله اهداف و اولویت های مهم برنامه ریزی های شهری و منطقه ای محسوب می گردد. این پژوهش با روش کمی و پیمایشی و با استفاده از داده های ثانویه انجام شده است. در این پژوهش با بهره گیری از روش های شاخص روایی محتوایی و شاخص نسبت روایی محتوایی تعداد 19 شاخص عینی پایداری اجتماعی، گزینش و با استفاده از روش های تحلیل مولفه های اصلی، شاخص خودهمبستگی فضایی موران و روش درونیابی وزن دهی معکوس فاصله، پایداری اجتماعی شهرهای استان چهارمحال و بختیاری اندازه گیری و تحلیل گردید. یافته های پژوهش در بخش تحلیل مولفه های اصلی نشان می دهد 4 مولفه اصلی(ایمنی و امنیت، بهداشت و سلامت، پویایی جمعیت و سواد و آموزش) با مجموع واریانس 125/65 درصد تبیین کننده همبستگی بین متغیرهای پژوهش برای سنجش و ارزیابی پایداری اجتماعی شهری در استان می باشد. همچنین نتایج شاخص خودهمبستگی فضایی موران با مقدار 06/0- بیانگر الگوی فضایی تصادفی پایداری اجتماعی شهری در سطح استان و معنی داری روابط فضایی 5 شهر در مولفه ایمنی و امنیت، 2 شهر در مولفه بهداشت و سلامت، 5 شهر در پویایی جمعیت، 1 شهر در مولفه سواد و آموزش و 4 شهر در شاخص ترکیبی پایداری اجتماعی می باشد. نتایج درونیابی فضایی پایداری اجتماعی شهرهای استان ضمن نشان دادن وضعیت نامناسب مولفه های اصلی اثرگذار بر پایداری اجتماعی شهری حاکی از توزیع فضایی متعادلتر مولفه های پویایی جمعیت و سواد و آموزش در سطح استان نسبت به سایر مولفه ها و شاخص ترکیبی پایداری اجتماعی شهری می باشد.

    کلیدواژگان: پایداری اجتماعی شهری، تحلیل مولفه های اصلی، تحلیل فضایی، شهرهای استان چهارمحال وبختیاری
  • علی اصغر سعدآبادی*، زهره رحیمی راد، کیارش فرتاش صفحات 91-106

    طبق شواهد، میان مناطق مختلف جغرافیایی توزیع نامتوازنی در سطح و نوع رفتار نوآورانه دارند. نظام نوآوری منطقه ای، بعنوان یکی از نظریه های مطرح در این حوزه، نوآوری را به عنوان فرآیندی حاصل از عوامل مختلف درون و بیرون از بنگاه ها در نظر می گیرد. پژوهشگران و سازمان های دولتی برای پایش نظام های نوآوری منطقه ای خود، مدلهای فراوانی را باتوجه به ویژگی های خاص هر منطقه ارایه نموده اند. در این پژوهش نیز تلاش شده است تا مدلی بر اساس بافت و شرایط مناطق در کشور ایران جهت رصد نظام های نوآوری منطقه ای ارایه شود. ابتدا پس از مرور ادبیات و مصاحبه با خبرگان، داده های حاصله مورد تحلیل مضمون قرار گرفته و ابعاد، مولفه ها و شاخصهای اولیه شناسایی شدند. سپس در ادامه، پس از استخراج و اصلاح شاخص های موردنظر با بکارگیری تکنیک دلفی فازی ، مدلی جامع در 5 بعد، 20 شاخص و 180 زیر شاخص جهت ارزیابی نظام نوآوری منطقه ای شناسایی شد. مدل نهایی متشکل از ابعاد ویژگی های مکانی، فرآورده های نوآورانه، سرمایه انسانی، اقتصاد، و رفتار بنگاه ها و تعاملات منطقه ای است که هر بعد، شاخصها و زیرشاخص های خود را داراست. در انتها نیز نظام نوآوری منطقه ای استان یزد بعنوان یک منطقه ویژه علم و فناوری با استفاده از این مدل مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج ارزیابی نشان داد ابعاد ویژگیهای مکانی و رفتار بنگاه ها و تعاملات منطقه ای در وضعیت بهتری نسبت به سایر ابعاد قرار دارند گرچه میزان پیشبرد تمام ابعاد کمتر از 50 درصد است. همچنین طبق این نتایج ابعاد فراورده های نوآورانه و اقتصادی کمترین میزان پیشبرد را دارد.

    کلیدواژگان: نوآوری، نظام نوآوری منطقه ای، مدل ارزیابی، استان یزد
  • الهام عزیزآبادی، حجت مهکویی*، امیر گندمکار صفحات 107-124

    آب به عنوان عنصری که برای زندگی انسان نقش مهم و اصلی را دارد در دوران کنونی به یکی از مسایل چالش برانگیز تبدیل شده است. تقریبا اکثر دولتها به وضعیت منابع آبی سرزمین خود توجه می کنند و به دنبال راهکارهایی برای استفاده مناسب و بهتر مردم از منابع آب می باشند تا بتوانند با بحران کم آبی و کاهش منابع آب روبرو نشوند. هم اکنون 31 کشور جهان با کمبود آب رو به رو می باشند و تا سال 2025، تعداد 17 کشور دیگر نیز به سبب ازدیاد جمعیت به این گروه خواهند پیوست. یکی از کشورهایی که با چالش و کاهش کم آبی مواجه شده، ایران است. در این بین، برخی از استانها زودتر از بقیه استانها با چالش کم آبی مواجه شده اند. استان کرمان یکی از استانهایی است که با توجه به نقش بخش کشاورزی در اشتغال و درامد اقتصادی مردم آن، مشکل کم آبی و خشکسالی در آن نمایان شده است. هدف اصلی در این مقاله واکاوی راهکارهای موثر در کاهش کم آبی در استان کرمان است. بر این اساس، سوال اصلی مطرح شده این است که کدام راهکار برای مقابله با کاهش کم آبی در استان کرمان بهتر و موثرتر است؟ برای پاسخ به این سوال، از روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و ابزار گردآوری کتابخانه ای و سایتهای اینترنتی، استفاده شده است و یافته های تحقیق بدست آمده اند. نتایج تحقیق نشان می دهند که استان کرمان، دچار چالشهای کم آبی است و الگوهای مدیریتی منابع آبی نسبت به طرحهای انتقال آب (بهشت آباد و صفارود)، بهتر و کاراتر می توانند در زمینه حل مسایل کم آبی و کاهش منابع آب کارساز باشند.

    کلیدواژگان: کم آبی، الگوهای مدیریت آب، استان کرمان
  • ابوالفضل شاه علی، رحیم سرور*، علی توکلان صفحات 125-142

    امروزه به دلیل افزایش حساسیت‏ها نسبت به رفاه انسانی و ضرورت بهره گیری از ظرفیت های مناطق دور افتاده و محروم مانده از جریان توسعه، توجه به این قبیل مناطق در کانون توجهات قرار گرفته است، و به تبع آن رویکردهای زیادی نیز در قالب عمومی توسعه منطقه ای ارایه شده و در مواردی نیز به منصه ظهور و اجرا رسیده اند که می توان به رویکرد تمرکززدایی، توسعه نهادی، رشد شبکه شهری، توجه به مناطق محروم روستایی، سرمایه گذاری خارجی و نظایر آن اشاره کرد. رویکرد بازآفرینی نهادی-اقتصادی دیدی جامع‏تر و یکپارچه‏تر به حل مشکلات این قبیل مناطق بخصوص در به کارگیری ظرفیت های محیطی و سرزمینی بویژه سواحل و آبهای آزاد دارد که این پدیده ‏ها فرصت‎های زیادی نیز برای تحول منطقه ای و بهبود کیفیت زندگی مردم آن به همراه دارند. اما با اینحال بازآفرینی نهادی- اقتصادی مناطق دورافتاده اغلب با چالش‎هایی مواجه است که گذر از آن مستلزم اتخاذ راهبردهایی از جنس بازآفرینی دولت، ایجاد هسته های تحرک و تغییر، رویکرد به راهبرد اصلاحات تدریجی، اتخاذ راهبرد موفقیت های کوچک و تقویت ظرفیت های اعتماد نهادی و اجتماعی می باشد. منطقه مکران با مشخصه های خاص جغرافیایی- ارتباطی که دارد ظرفیت های بی بدیلی را جهت توسعه بخشی به سرزمین وسیعی از پیرامون خود ارایه می دهد که به نظر می رسد مستلزم بهره گیری از الگوی محرک توسعه در زمینه های مختلف زیرساختی، اقتصادی، نهادی، اجتماعی است، این تحقیق امکان سنجی پروژه ‏های محرک توسعه و مولفه‏ های برنامه‏ ریزی (سیاستی، مدیریتی و راهبردی، قانونی، اقتصادی، اجتماعی و محیط‏زیستی)، طراحی (عوامل زمینه‏ای، حس مکان و هویت) و اجرایی این پروژه‏ها را در جهت تحریک توسعه در منطقه مکران را مورد بررسی قرار می‏دهد.

    کلیدواژگان: محرک توسعه، مکران، سواحل جنوب، منابع انرژی، دسترسی فراسرزمینی
  • مطهره باقری، مهدی صفدری، علی سردارشهرکی* صفحات 143-158

    روستایان و کشاورزان در اکثر کشورهای جهان سوم نمی تواند به تنهایی فرصت های اشتغال و منابع درآمدی کافی برای رفع تمامی نیاز های معیشتی خود را تامین نمایند. روستاییان افراد کم درآمد و ضعیف جامعه هستند که باید مورد حمایت قرار بگیرند. بیمه تعاونی روستایی به عنوان ابزاری برای بهبود کیفیت زندگی مردم روستا، افزایش کار، تولید و وضعیت اجتماعی، کاهش ریسک و تقویت سرمایه گذاری و ارتقا سطح درآمد سرپرست خانوار مطرح است. در این تحقیق سعی شد که به بررسی الزامات اقتصادی موثر بر به کارگیری بیمه تعاونی روستایی در منطقه سیستان پرداخته شود. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بوده که توسط 25 کارشناس و اساتید خبره و آگاه به این مسایل جمع آوری شده است. همچنین با استفاده از روش تصمیم گیری فازی و نرم افزار FUZZYSAW به این نتایج دست یافتیم که کاهش جرایم با مقدار 1.328 به عنوان مهم ترین الزام موثر در بیمه تعاونی روستایی بدست امده است و داشتن شغل دوم با مقدار 0.693 به عنوان کمترین الزام موثر بر بیمه تعاونی روستایی در منطقه سیستان بدست آمده است. مهم ترین پیشنهاد پژوهش افزایش آگاهی و نهادینه کردن فرهنگ بیمه برای این اقشار آسیب پذیر جامعه است که بتوان اطمینان و امنیت لازم جهت سرمایه گذاری در بیمه تعاونی روستایی را ایجاد کرد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بوده که توسط 25 کارشناس و اساتید خبره و آگاه به این مسایل جمع آوری شده است. همچنین با استفاده از روش تصمیم گیری فازی و نرم افزار FUZZYSAW به این نتایج دست یافتیم که کاهش جرایم با مقدار 1.328 به عنوان مهم ترین الزام موثر در بیمه تعاونی روستایی بدست امده است و داشتن شغل دوم با مقدار 0.693 به عنوان کمترین الزام موثر بر بیمه تعاونی روستایی در منطقه سیستان بدست آمده است. مهم ترین پیشنهاد پژوهش افزایش آگاهی و نهادینه کردن فرهنگ بیمه برای این اقشار آسیب پذیر جامعه است که بتوان اطمینان و امنیت لازم جهت سرمایه گذاری در بیمه تعاونی روستایی را ایجاد کرد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی اقتصادی، بیمه تعاونی های روستایی، منطقه سیستان
  • سید امیر شمس نیا*، نازنین پیرنیا، رضا افشین شریفان صفحات 159-174

    مدل های استوکستیک به عنوان یک روش جهت بررسی تغییرات داده های سری زمانی در آینده مورد استفاده قرار می گیرند. هدف از پژوهش حاضر تحلیل وضعیت سطح آب زیرزمینی چاه های پیزومتری شهر شیراز، شبیه سازی و پیش بینی کوتاه مدت وضعیت آن در آینده با استفاده از روش های استوکستیک می باشد. در این تحقیق جهت مدل سازی، از آمار سطح آب 14 عدد چاه پیزومتری که آمار کامل تری داشتند از سال 1372 تا 1398 استفاده شد. سپس بر اساس مدل آریما و روش خودهمبستگی و خودهمبستگی جزیی و با ارزیابی تمامی الگوهای احتمالی به لحاظ ایستا بودن و بررسی پارامترها و انواع مدل ها، مدل مناسب جهت پیش بینی سطح آب زیرزمینی در هرچاه به صورت جداگانه بدست آمد. پس از اعتبارسنجی و ارزیابی مدل براساس معیارهای ضریب تعیین همبستگی خطی (R2)، معیار اطلاعاتی ضریب آکاییک (AIC)، جذر میانگین مربعات خطا (RMSE) و ضریب کارایی مدل (EF)، پیش بینی مقدار سطح آب زیرزمینی در سالهای 1399 تا 1405 انجام گرفت. نتایج حاصل از پیش بینی سطح آب زیرزمینی در چاه های سطح شهر شیراز با استفاده از مدلهای سری زمانی نشان داد که با فرض ثابت ماندن الگوی مصرف و عدم تغییر محسوس در روند تغذیه سفره آب زیرزمینی در طی 7 سال آینده به طور متوسط با کاهش حدود 5/3 متر در سطح آب زیرزمینی نسبت به وضعیت فعلی مواجه خواهد شد. بنابراین با توجه به افت قابل ملاحظه سطح آب زیرزمینی در آینده و محدودیت منابع تامین آب شرب شهر شیراز و لزوم برداشت آب بیشتر در آینده، تصمیم گیری مناسب جهت مدیریت تامین و مدیریت مصرف در این شهر ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: سری زمانی، مدل، آب زیرزمینی، شیراز، استوکستیک
|
  • Ghasem Ramezanpour Nargesi, Negin Fallah Haghighi *, Gholamhossein Abdollahzadeh, Zeinab Sharifi Pages 1-18

    One of the salient features of Iran's spatial development model is the existence of unbalanced economic development among the provinces of the country which will lead to imbalance growth among regions. The first step for better planning and management in order to achieve balance economic development is to study economic development inequalities among provinces. Therefore, the present study aimed to analyze spatial imbalances of economic development in Iran. This research has been applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of nature and method. The statistical population consisted of 31 provinces of Iran and the research method was based on combining 30 economic indicators in a final composite indicator. The inequality of each indicator was calculated applying the coefficient of variation and Williamson coefficient, the weight of each indicator was obtained by the principal component analysis method, and the final composite indicators were calculated and the provinces were ranked employing the three methods of TOPSIS, factor analysis and numerical taxonomy. Furthermore, the leveling of the composite indicator was carried out using cluster analysis. Findings showed that the indicators of "the share of production of the province's service sector in the production of the country's services" had the highest inequality whereas "provincial indicator of business space of the province 2018" had the lowest inequality. Furthermore, the indicators including "the share of production in the industrial sector of the province out of production of the country's industry" and "per capita production of livestock products had the highest and lowest weight, respectively. The result of calculating composite indicators revealed that the provinces including Tehran, Isfahan, Bushehr and Khuzestan had the best situation, respectively, and the provinces including South Khorasan, Charmahal and Bakhtiari and Ilam had the lowest rank. In addition, the results of GIS maps and cluster analysis indicate gaps and inequalities between the provinces of the country in terms of economic indicators so that the core-periphery model is established in the process of economic development. Finally, in order to eliminate this inequality and economic development imbalance, some appropriate solutions have been recommended.

    Keywords: inequality, Economic Indicators, Unbalanced Development, Composite Indicator
  • Ali Hosseini *, Seyed Abbas Ahmadi, Mohammad Mirehei, Raziyeh Majidi Pages 19-36

    Regional development planning has been welcomed by planners and policy makers for different territories and regions during the past decades in order to reduce the distance between the regions of a territory, so that currently organizations, institutions and planners are looking for solutions to get out of the lack of development of regions. On the other hand, the world we live in is a dynamic world. Therefore, since human behavior and plans determine the consequences of the dynamics of the world, it is appropriate for humans to be aware of these behaviors, plans, and the dynamics of the world around them, and based on this knowledge and awareness, take the best actions to create a bright and desirable future. . According to what was said, this research seeks to identify the key propellants in the regional economic development of the oceanic coasts of Iran. Considering the importance and dynamics of the role of beaches in regional development, in this research, first, using the library method, the effective variables were extracted in this field, and then according to the opinion of 30 experts in this field, among the identified variables, 54 important variables were identified. Variables was extracted in economic, socio-cultural, physical, managerial and environmental dimensions. Then, using the MIC MAC future research technique, among them, the key propellants of the economic development of the regions of the oceanic coasts of Iran were identified. Finally, the indicators identified in this research were evaluated in the mentioned dimensions, and finally eight indicators include: macro government policies, welfare and social security, tourism and ecotourism, commerce and trade, regional transportation network, employment generation, people's income and inflation were introduced as key and effective propellants in the development of the regional economy in the ocean coast of Iran.

    Keywords: Regional Economic, development, Regional Inequality, Regional planning, Future Research
  • Davood Jamini * Pages 37-55

    Having an acceptable level of various components of development is the inalienable right of the hardworking rural community. Nevertheless, researches show that there are many shortcomings regarding the rural community's enjoyment of development components. One of the most important components of development is the availability of welfare variables for the rural community. The aim of the present quantitative and applied research is to investigate and spatially analyze how the rural areas of Iran enjoy in terms of welfare variables. The required data has been collected from the Iranian Statistics Center in 2022. For data analysis, a combined method has been used (combination of findings from decision-making models, cluster analysis technique and geographic information system). In terms of welfare indicators, the research results showed that the three provinces of Alborz, Hormozgan and Bushehr, respectively, with a priority coefficient of 0.492, 0.48134 and 0.4813, they are the most privileged and The three provinces of Sistan and Baluchistan, Lorestan and North Khorasan, They are the weakest provinces of Iran with priority coefficients of 0.052, 0.163 and 0.198 respectively. The results of cluster analysis showed, 11 provinces of Iran have been placed at a relatively developed level, 10 provinces at the level of medium development, 9 provinces at deprived level and The Sistan and Baluchistan province is placed at a very disadvantaged level. The results of the spatial analysis of Iran's provinces in terms of the prosperity index in rural areas showed that, most of the border provinces are in unfavorable conditions compared to the central provinces of Iran. The results of the fitted multivariate regression model showed the Income variable, with a determination coefficient of 0.564 and a beta coefficient of 0.751., is a most key factor affecting the level of well-being in rural areas.

    Keywords: Regional planning, Spatial balance, welfare level, Rural settlements
  • Abolfazl Meshkini *, Elaheh Shakerimansour Pages 57-72

    Housing planning and policy-making is one of the main concerns of urban planners due to its wide dimensions, especially for the homeless and appropriate pattern for its residents. Homelessness is a type of housing that does not meet the basic housing standards of that community. The purpose of this research is to provide a pattern for the homeless housing planning based on the pattern of right to adequate housing. The present paper is applied in terms of purpose and descriptive - analytical in terms of method and content analysis. The adequate housing pattern was provided by theoretical literature in 6 indicators (Security of tenure, availability of services, materials, facilities and infrastructure, habitability, affordability, accessible housing and cultural adequacy). An electronic questionnaire was prepared and sent to university professors, managers and experts in the field of housing and urban planning and also PhD and MSc students that were chosen by available judgmental sampling. To provide a pattern for the homeless housing planning in Tehran metropolis, confirmatory factor analysis by Amos software was implemented. The results indicate that the security of tenure index with 0.83 factor loading, availability of services, materials, facilities and infrastructure with 0.80 and affordability with 0.63 have the highest factor loading and importance in providing a pattern for housing planning, respectively. The results show that the developed factor model has a good fit with the data and there is a significant relationship between adequate housing indices in Tehran metropolis. To solve the housing problem of the homeless, it is necessary to use a housing planning pattern based on the right to adequate housing in the country's housing policies and planning in accordance with the nature of the constitution.

    Keywords: Housing Planning, Homelessness, Tehran metropolis, confirmatory factor analysis
  • Mojtaba Esmaili Vardanjani, Nafiseh Marsousi *, Reza Mokhtari Malekabadi, Ismaeil Aliakbari Pages 73-89

    Today, social challenges are one of the most important obstacles to achieving sustainability in the cities of developing countries. Therefore, recognition and geographical analysis of the factors affecting the social sustainability of cities are among the important goals and priorities of urban and regional planning. This research has been done by quantitative and survey method and using secondary data. In this study, with using the content validity index and content validity ratio, 19 objective indicators of social sustainability were selected and social sustainability of Chaharmahal and Bakhtiari cities measured and analyzed by using principal component analysis, spatial autocorrelation (Moran's I) and inverse distance weighting interpolation(IDW) methods. Findings of the research in the principal component analysis show that the 4 principal components (safety and security, health, population dynamism, literacy and education) with a total variance of 65.125%, explain the correlation between research variables to measure and evaluate the urban social sustainability of the province. Also, Morans Index with a value of -0.06 indicates the random spatial pattern of urban social sustainability in the province and the significance of spatial relationships of 5 urban centers in safety and security, 2 urban centers in health, 5 urban centers in population dynamics, 1 urban center in literacy and education and 4 urban centers in the composite index of social sustainability. The results of inverse distance weighting interpolation methode while showing the unfavorable situation of the principale components affecting urban social sustainability, indicate a more balanced spatial distribution of the components of population dynamism, literacy and education in the province than other components and the combined index of urban social sustainability.

    Keywords: Urban Social Sustainability, Principal components analysis, Spatial analysis, Cities of Chaharmahal, Bakhtiari Province
  • AliAsghar Sadabadi *, Zohreh Rahimi Rad, Kiarash Fartash Pages 91-106

    According to the evidence, there are unbalanced distributions in different geographical areas in terms of level and type of innovative behavior. Regional innovation system, as one of the theories in this field, considers innovation as a process resulting from various factors inside and outside companies. Researchers and government agencies have provided many models for monitoring their regional innovation systems, taking into account the specific characteristics of each region. In this research, by a comprehensive overview of the regional innovation model, has been tried to provide a model based on the context and conditions of the regions in Iran for monitoring of regional innovation systems. In the first stage, after reviewing the literature, interviewing the experts and then thematic analyzing the content of the obtained data, initial Dimensions and indicators were identified Then, a Fuzzy Delphi technique and a seven-scale questionnaire were used to test the results and expert opinion. Finally, after the extraction and correction of the indicators to evaluate the regional innovation systems, a comprehensive model was identified in 5 dimensions, 20 indicators and 180 sub-indicators. The proposed regional innovation system assessment model consists of firms' behavior and regional interactions, economy, Human Capital, Innovative outputs, Locational Features, that each dimension has its own indicators and sub-indicators, each one is discussed in the paper. Finally, the regional innovation system of Yazd province as a special science and technology region was evaluated using this model. The evaluation results showed that the Locational Features and firms' behavior and regional interactions are in a better position than other dimensions, although the progress rate of all dimensions is less than 50%. Also, according to these results, the dimensions of innovative outputs and economy have the least amount of progress.

    Keywords: Innovation, regional innovation system, evaluation model, Yazd Province
  • Elham Azizabadi, Hojat Mahkouei *, Amir Gandomkar Pages 107-124

    Water, as an element that plays an important and main role in human life, has become one of the most challenging issues in the current era. Almost most of the governments pay attention to the state of water resources of their land and look for solutions for the proper and better use of water resources by the people so that they cannot face the crisis of water shortage and reduction of water resources. while 31 countries in the world are currently facing water scarcity, and by 2025, another 17 countries will. They will also join this group due to the increase in population. One of the countries that has faced the challenge of reducing water scarcity is Iran. In the meantime, some provinces have faced the challenge of water shortage earlier than other provinces. Kerman province is one of the provinces where, due to the role of the agricultural sector in the employment and economic income of its people, the problem of water shortage and drought is evident in it. The main goal of this article is to analyze the effective solutions to reduce water shortage in Kerman province. Based on this, the main question raised is which solution is better and more effective to deal with water shortage in Kerman province? To answer this question, the descriptive-analytical research method and the tools of library collection and internet sites have been used and the research findings have been obtained. The results of the research show that Kerman province has water shortage challenges and water resource management models can be better and more efficient in solving water shortage problems and reducing water resources than water transfer projects (Beheshtabad and Safaroud).

    Keywords: Water Shortage, Water Management Patterns, Kerman Province
  • Abolfazl Shah Ali, Rahim Sarvar *, Ali Tavakolan Pages 125-142

    Nowadays, due to the increase of sensitivities towards human well-being and the necessity of using the capacities of remote and deprived areas from the flow of development, attention to such areas has become the focus of attention, and accordingly, many approaches have been made in The general format of regional development has been presented and in some cases, they have come to the fore and been implemented, which can be referred to as the decentralization approach, institutional development, urban network growth, attention to deprived rural areas, foreign investment and the like. . The approach of institutional-economic regeneration has a more comprehensive and integrated vision to solve the problems of such regions, especially in the use of environmental and territorial capacities, especially the coasts and open waters, which also provide many opportunities for regional transformation. and improve the quality of people's lives. However, the institutional-economic regeneration of remote areas is often faced with challenges, the passage of which requires the adoption of strategies such as the regeneration of the government, the creation of nuclei of mobility and change, the approach to the strategy of gradual reforms, the adoption of the strategy of small successes and strengthening Institutional and social trust capacities. Makran region with special geographic-communication characteristics that has irreplaceable capacities for the development of a part of the vast land around it, which seems to require the use of the stimulating model of development in the fields It is different infrastructural, economic, institutional, social, this research is about the feasibility of development stimulating projects and planning components (political, managerial and strategic, legal, economic, social and environmental), design (background factors e, sense of place and identity) and the implementation of these projects in order to stimulate development in Makran region.

    Keywords: development, Makran, south coasts, energy resources, extraterritorial access
  • Motahareh Bagheri, Mahdi Safdari, Ali Sardar Shahraki * Pages 143-158

    Villagers and farmers in most Third World countries alone cannot provide sufficient employment opportunities and sources of income to meet all their livelihood needs. The villagers are the low-income and poor people of the society who should be supported. Rural cooperative insurance is a tool to improve the quality of life of rural people, increase work, production and social status, reduce risk and strengthen investment and improve the income level of the head of the household. In this study, an attempt was made to investigate the economic requirements affecting the use of rural cooperative insurance in the Sistan region. The data collection tool was a questionnaire that was collected by 25 experts and professors who are aware of these issues. Also, using fuzzy decision making method and FUZZYSAW software, we achieved the results that the reduction of crimes with the amount of 1.328 has been achieved as the most important effective requirement in rural cooperative insurance and having a second job with the amount of 0.693 as the least effective requirement on insurance A rural cooperative has been established in the Sistan region. The most important research proposal is to increase awareness and institutionalize insurance culture for these vulnerable segments of society that can create the necessary confidence and security to invest in rural cooperative insurance. we achieved the results that the reduction of crimes with the amount of 1.328 has been achieved as the most important effective requirement in rural cooperative insurance and having a second job with the amount of 0.693 as the least effective requirement on insurance A rural cooperative has been established in the Sistan region. The most important research proposal is to increase awareness and institutionalize insurance culture for these vulnerable segments of society that can create the necessary confidence and security to invest in rural cooperative insurance.

    Keywords: Cooperatives, Rural Insurance, Sistan, FSAW technique
  • Seyed Amir Shamsnia *, Nazanin Pirnia, Reza Afshin Sharifan Pages 159-174

    Stochastic models will be used as a method, to study changes in time series data in the future. The purpose of this study is to analyzing the groundwater level of piezometer wells in Shiraz, simulating and short-term forecasting of its status in the future using stochastic methods. for modeling In this research, water level statistics of 14 piezometer wells that had more complete statistics from 1993 to 2019 were used and based on ARIMA model and partial autocorrelation and autocorrelation method and with evaluation of parameters and types of models and all possible patterns in terms of being static, suitable model for predicting groundwater level in each well was obtained separately. After validation and evaluation of the model, the groundwater level was predicted in the future years 2020 to 2026. The results of groundwater level forecasting in wells in Shiraz using time series models show that with assuming the consumption pattern remains constant and no noticeable change in the groundwater recharge process, during the next 7 years, on average, we will face a decrease of about 3.5 meters in the groundwater level compared to the current situation. Therefore, due to the significant drop in groundwater level in the future and the limited resources of drinking water supply in Shiraz and the need for more water in the future, appropriate decision-making for supply management and consumption management in this city, seems necessary.It is necessary to study the consumption and demand management, in order to save water and prevent its loss in the city as a basic solution.

    Keywords: Model, Groundwater, Shiraz, Stochastic, time series